Alle opslag

Under "Alle opslag" vil vi have fokus på nyheder og oplysninger, som er relevante for vores pårørende og beboere.

Ligger du selv inde med en nyhed eller en historie, som du gerne vil dele med os og pårørende på Sølund, er du velkommen til at sende os en mail på pf@pf-solund.dk

Marts 2023

Ansattes sygefravær stiger overalt i kommuner, men ikke i Landsbyen Sølund

16.03.23/LJ


I kommunerne er de ansatte i gennemsnit syge i 15 dage om året. Det er en stigning på ca. 3 dage i 2022 i forhold til 2021


Men Sølund har allerede haft fokus på sygefraværet igennem de senere år. Derfor er sygefraværet derimod faldet en smule på Sølund, og er i god udvikling. Sølund har nemlig gjort en ekstra indsats for at skabe større trivsel hos de ansatte gennem gode arbejdsfællesskaber og opkvalificering af fagligheden.


Det vil sige, at også trivslen og dermed den gode hverdag favnes og udvikles i gode og trygge rammer hos vores beboere på Sølund.


TV2-Østjylland har lavet et indslag om sagen, og har også besøgt Sølund, hvor landsbylederen Anne-Marie Kruse og fælles tillidsrepræsentanten Ann Minet Andersen fortæller om deres erfaringer i forløbet. Thomas (Hus 40) er sammen med Ann på terrassen ved Aktivitetscaféen, hvor deres gode humør bidrager med en god stemning i indslaget.


Som pårørende kan vi kun hilse dette gode initiativ velkommen. En rigtig fin succeshistorie. Tak for det..!


Februar 2023


FOKUS-BLADET FOR MARTS


Læs allerede nu den elektroniske udgave af

FOKUS-bladet for marts 2023.


Så behøver du ikke vente på, at bladet

lander i din postkasse.


God læselyst...


Med venlig hilsen


Ulla Nielsen

Redaktør af FOKUS

Januar 2023

Referat fra Pårørendeforeningens bestyrelsesmøde

den 12. januar 2023

17.01.23/LJ


Den første time af mødet deltog Landsbyleder Anne-Marie Kruse og Malene Lundgren, som orienterede om den kommende nye hjemmeside for Landsbyen Sølund samt vicelandsbyleder Elin Daugaard, som fortalte om, hvad magtanvendelse er og, hvordan det anvendes i praksis.


Læs referatet fra mødet - læs her


Om magtanvendelse: Der vedlægges en "Regler om brug af magt", som er skrevet til brug borgere og pårørende. Den er udgivet af Socialstyrelsen - læs her

Slides fra Elin Daugaards indlæg - læs her

Har du spørgsmål eller kommentarer til referatet eller andre emner, er du mere end velkommen til at sende os en mail på: pf@pf-solund.dk


December 2022

Pårørendeforeningen sender julekort 

22.12.22/LJ


Pårørendeforeningen sender julekort til de ansatte på Sølund og til borgerne i Skanderborg By

Vi har sendt julekort til alle ansattte på Sølund. Ingen fortjener mere end de ansatte på Sølund at få et skulderklap og en stor tak for deres indsats og, at give vores beboere en god hverdag og omsorg.

På flere måder er borgerne i Skanderborg By en del af Landsbyen Sølund - eller omvendt. Hvorom alt er, så kan vores beboere (alene eller sammen med de ansatte) trygt bevæge sig rundt i byen, og hver dag færdes borgere fra byen på Sølunds område, og mange finder vej til Sølund i forbindelse med f.eks. Skt. Hans og Sølunds Musikfestival.


Klik på postkortene for en større udgave....

Uddeling af slik blev udført af Per og Margit (forældre til Johan i Hus39) samt af Margit og Frede Højland (svigerinde og bror til Palle i Hus18).


FOTO: Margit og Per besøgte Hus40 og afleverede slik. På foto ses fra venstre Anders og mor Ulla, Thomas, Margit og Per. (Foto taget af Thomas' far.)

Pårørendeforeningen uddeler juleslik til beboere på Sølund

Traditionen tro blev der igen i denne julemåned uddelt slik i alle boenheder på Sølund.

Vi siger stor tak til SUPER BRUGSEN i Skanderborg for pakning af juleslik, og ikke mindst for den flotte donation i forbindelse med køb af slik.

21.12.22/LJ


Søndag den 18. december 2022 om eftermiddagen havde to julemænd og deres respektive koner fra Pårørendeforeningen bestemt sig for at besøge husene i Landsbyen Sølund og Bavnebjerg. Vi besøgte husene i to hold, og alle steder blev vi vældig godt modtaget. Det er spændende at se, hvor forskelligt man har indrettet husene, så de harmonerer med beboernes behov og medarbejdernes ønsker. Og dejligt, at vi i år havde mulighed for at komme og hilse på i husene - i modsætning til de to foregående år, hvor vi pga faren for Covid-smitte stod i indgangen til festsalen.


De fleste steder hyggede personale og beboere sig med at se finalen i VM-fodbold. Andre steder hyggede man med æbleskiver, atter andre steder nærmest sprang nogle beboere ud af sengene fra middagsluren med julelys i øjnene, da de så os. Enkelte havde dog ikke tid eller lyst til at hilse på os. Det er bestemt også i orden, når vi sådan trænger os på.


Vi bød på lidt juleslik på vores færd rundt til husene, ligesom hvert hus modtog en stor pose med forskellige julegodter til uddeling, når personalet synes, det passer ind i programmet.


Til at hjælpe os med at sprede lidt julestemning kunne vi trække på Pårørendeforeningens kassebeholdning, ligesom SuperBrugsen i Skanderborg var venlige at donere et pænt beløb. Tak for det!


På bestyrelsens vegne
Margit Graves Ponsaing
Formand for Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund


Sølunds pavillon 5 omdannes i løbet af 2023 til et åbent aktivitetshus. Klar til at tage i brug i 2024

02.12.22/LJ

Kilde: Uge-Bladet Skanderborg

En gennemgribende renovering og modernisering af pavillon 5 sættes nu igang. Byrådet har frigivet anlægsbevilling på 26 mio.kr.


Læs hele artiklen  - her


November 2022

Referat fra Pårørendeforeningens bestyrelsesmøde

den 22. november 2022

29.11.22/LJ

Den første time af mødet deltog Landsbyleder Anne-Marie Kruse, hvor vi primært drøftede Fælles Pårørendemøde på Sølund og kommunikation overfor pårørende på Sølund. Herefter holdt vi ordinært bestyrelsesmøde.


Har du spørgsmål eller kommentarer til referatet eller andre emner, er du mere end velkommen til at sende os en mail på: pf@pf-solund.dk


Læs hele referatet - her


Gentle Teaching en kort introduktion

25.11.22/LJ

Som pårørende bør du læse denne meget interessante introduktion til Gentle Teaching!


Gentle Teaching er Landsbyen Sølunds pædagogiske og filosofiske menneskesyn i de ansattes arbejde, samvær og udvikling af vores beboere på Sølund.


Det er et utroligt spændende univers og metode til at være sammen med vores beboere i hverdagen, som ikke kun er til gavn og glæde for vores beboere, men som afgjort også må give en god oplevelse for Sølunds ansatte, så hverdagen ikke blot bliver det at gå på arbejde.


Den tidligere vicelandsbyleder Trine Schierff, som har været dybt involveret i skabelsen af Gentle Teaching i Sølunds pædagogig og filosofi, har skrevet en meget konkret og forståelig introduktion, som jeg, som pårørende, stærkt vil anbefale alle pårørende at læse. 


Med venlig hilsen

Leif Johannsen

Far til Thomas i Hus40


Læs introduktionen HER


Fælles Pårørendemøde på Sølund 2022

06.11.22/LJ


Traditionen tro blev der også i år afholdt Fælles Pårørendemøde på Sølund, som var arrangeret i fællesskab mellem Landsbyen Sølund og Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund.


Emnet var i år den pædagogiske indsats på Sølund.


Lad mig straks fortælle, at køkkenet havde fremstillet en lækker buffet med små tapasretter. De var ikke kun velsmagende, men også lækkert anrettede. Så det gav mødet en rigtig god start. Tak til køkkenet for det.


Landsbyleder Anne-Marie Kruse satte mødet igang med en kort introduktion til Gentle Teaching, som jo er det bærende og faglige pædagogiske fundament på Sølund.


Vice-landsbyleder Elin Daugaard gav en overordnet gennemgang omkring vores beboeres rettigheder som "voksne", samarbejdet med Social Tilsyn Midt herunder låste døre, som var højaktuelt for nogle år siden, hvor Sølund fik påbud om at undgå "indespæring" af beboere, sansescreening, kerneopgaver for "det gode liv". Alle ansatte skal i 2023 på kursus for at løfte kompetencer.


GENTLE TEACHING GENERELT

Vivi Storm Skou gav en overordnet gennemgang af Gentle Teaching. Jeg har vedlagt slides om emnet nedenfor.


KONKRET HISTORIE OM GENTLE TEACHING

En pædagog gav en fortælling om en kvindelig beboer (KV), som flyttede ind på Sølund i 2014, og hun har siden da været kontaktperson for hende. 

Forældrene havde oprindeligt adopteret KV fra et børnehjem i udlandet, og valgte netop KV på dengang 2,5 år, da hun var underernæret (8,5 kg), var blevet massivt omsorgssvigtet, og hendes øjne var fuldstændig  tomme. Forældrene blev hurtigt enige om, at hun trængte til omsorg og et hjem, og tog hende med hjem til Danmark. 

KV boede hjemme igennem 15 år, og opholdt sig herefter i et bosted for unge mennesker, inden hun som 20 årig kom til Sølund. 

En psykolog havde tidligere fortalt forældrene, at KV næppe ville knytte sig mere til dem end til  deres nabo. 

Da KV flyttede ind på Sølund, mente forældrene, at det der Gentle Teaching og at blive elsket, nok ikke var noget for KV. Hun brød sig nemlig ikke om, at andre kom for tæt på hende. Så det gav pædagogen nogle søvnløse nætter, fordi det jo netop var kernen i hendes arbejdsmetode at anvende Gentle Teaching.

KV kunne ikke spise selv, kunne ikke snakke og var fascineret af hegn, da hun givetvis havde opholdt sig i en tremmeseng igennem årene på plejehjemmet. 

I starten kunne det tage flere timer, før det lykkes at få hende med op i AC. Forinden kunne hun have kastet rundt med møbler, og gjort skade på sig selv. Og når de så endeligt kom udenfor døren kunne KV udbryde, “sikke dejligt vejr og sikke en skøn morgen vi har haft”.

KV var generelt meget utryg, og sad meget på sit værelse, og havde også behov for at skærme sig. Hun havde et rullebord, som hun skubbede foran sig, når de f.eks. skulle til Sølund’s musikfestival.

Pædagogen arbejdede meget med at strukturere dagligdagen, så KV vidste, hvad der skulle ske i dag, og hvem, der kommer på arbejde. 

Efterhånden bliver KV mere tryg, og får mere tillid til Inger og de ansatte. Meget af indsatsen sker i samarbejde med forældrene. 

KV får lov til at være den, hun er, og accepteres af omgivelserne, men undervejs får hun nogle små skub fremad, men KV ved, at hun bliver passet på. 

Der bliver lavet en aktivitetstavle, så KV dermed ved, hvad der skal ske i løbet af dagen, og ligeså de andre ansatte. Og derefter begynder tingene at blive meget lettere for KV.

At der er sammenhæng på tingene er også vigtige, og det styrker notater dagbogen, hvor forældrene og personale på Sølund skriver, hvad de hver for sig har lavet med KV. 

KV's ordforråd er idag blevet mere udviklet gennem højtlæsning af f.eks. Dagbogen. 

Der er også brugt metoden; sandplay. KV kan således placere forskellige figurer i en “sandkassen”, som fortæller, hvad der foregår i KV's hoved. Det et en ordløs terapiform. Figurerne taler for sig selv. 

Der anvendes også kontaktø, hvor KV er alene sammen med en ansat, og hvor hun kan blive rørt ved og masseret, og få fortalt hvilke kropsdele, der røres ved. Nogen gange sammen med en medbeboer. 

Efterhånden får KV det godt med sig selv, og ved, at hun er afholdt, og det giver hende ikke længere ubehag. Hun føler og oplever, at hun er en del af et fællesskab, og deltager i mange daglige aktiviteter. En dag siger KV at “hun har brug for kærlighed”, hvortil pædagogen svarer, “jamen jeg er her jo”. “Nej, det skal være ham der” (KV's nabo, som hun tit hygger sig sammen med)). “Jamen jeg kan da hente ham”, svarer pædagogen. “Nej han kommer når han er klar”, svarer KV. 


KOMMUNIKATION OG IT:

Michael Jørgensen holdt et indslag om IT og kommunikation. Michael havde medbragt en fingertouch computer (omkring 5 x størrelsen på en iPad) mærke; LENOVO. Fordelen i forhold til en iPad er, at "skrivebordet" er meget simpelt og individuelt opbygget, og giver brugere med nedsat finmotorik og syn bedre mulighed for at betjene den selv. Sølund har licens til applikationen "Rolltalk", som er et komplet kommunikationssystem. Michael demonstrerede kort opsætningen med 4 anvendelser; Musik, Film, Fotos og Video. Fordelen er, at brugeren let kommer frem og tilbage til det, som han/hun vil se eller høre. Computeren koster omkring 20.000 kr.


SEKSUALITET:

En anden pædagog sluttede Pårørendemødet af med at fortælle om seksualitet, og det skal ikke forstås som blot samleje og onani. Det er kærlighed, varme, intimitet, at røre ved og blive rørt ved, tanker og følelser og meget mere, og dermed en stor del af ens personlighed. fra hverdagen. Pædagogen fortalte om en beboer, som havde et stort ønske om at få en kæreste. Andre havde allerede talt med beboerne og foreslået, at han kunne da invitere en pige på kaffe. Det gjorde han så, og serverede kaffen, hvorefter han gik sin vej over i fællesrummet. Det kom der så ingen kæreste ud af. Pædagogen havde også sine positive udfordringer med beboeren, med at få ham til at forstå, at en kæreste ikke blot bestilles via en annonce i en avis eller et opslag i "Kærestetelten" ved Sølunds Festival. Pædagogen forsøgte at forklare, at der nok skulle mere til end det. Hvortil beboeren svarede; "nåee du mener sådanne nogen sexede som os"! En dag fortalte beboeren, at han gerne ville have et billede af sig selv uden tøj og i naturlig størrelse. Efter megen snakken med kolleger og egne tanker om sagen, blev ønsket indfriet med et figurspejl, som beboren kunne posere foran i det private. 


Fotos fra mødet

DSC01309
IMG_6518
IMG_6520
IMG_6531
IMG_6548
IMG_6530
IMG_6553
DSC01306
IMG_6513

Vivi Storm Skou's slides

IMG_6528
IMG_6529
IMG_6532
IMG_6533
IMG_6534
IMG_6535
IMG_6536
IMG_6537
IMG_6538
IMG_6539
IMG_6541
IMG_6543
IMG_6544

Elin Daugaard's slides

IMG_6521
IMG_6522
IMG_6523
IMG_6525
IMG_6527
IMG_6526

Oktober 2022

Løvfaldsfest 2022 på Sølund

30.10.22/LJ


Løvfaldsfesten må absolut være den største fest blandt de mange fester, som holdes i festsalen i Landsbyen Sølund i løbet af året.


Jeg og Jette fik i år mulighed for at være frivillige, og hjælpe med det praktiske under hele festen, og rydde op i salen, da festen var slut.


Dagen forinden havde andre frivillige og ansatte opstillet borde og stole, og dækket bordene, som bortset fra dansegulvet, fyldte hele den store festsal. Bare det at stå i festsalen og se de mange smukt dækkede borde, klar til de mange gæster, som snart ville sidde omkring bordene, var virkeligt et imponerende syn.


Den røde løber var rullet ud og flankeret med levende lys i lamper, og lidt før kl. 17.00 begyndte beboere og ansatte at ankomme til festsalen. Mange havde stiftet bekendtskab med en regnbyge undervejs, så de var lidt våde, da de ankom, men det ænser man jo ikke, når man er på vej til Løvfaldsfest. Så festsalen blev hurtigt fyldt med forventningsfulde og festglade mennesker, som var klar til at nyde de kommende timer.


Landsbylederen Anne-Marie Kruse indledte festen med at hylde de mange jubilarer, som sad sammen med deres pårørende og ansatte, og som sikkert havde en særlig fest i Løvfaldsfesten. Flere af jubilarerne kunne sågar fejre hele 70 års jubilæum! Virkeligt tankevækkende.


Så efter hyldesten af jubilarerne var det tid til at spise. Menuen var græsk farsbrød, flødestuvet kartofler og æblekage med flødeskum. Ingen tvivl om, at maden bekom allesammen vel, så der blev spist igennem ved alle borde. Tak til køkkenet!


Som så ofte før var det The Mumes, som leverede musikken. Med sangerinden Winnie i front og akkompagneret af Sonni, Danny og Jon, flød musikken ud af højtalerne under hele festen. Det er skønt at se de skønne unge mennesker spille og synge med en fantastisk energi, så det smitter ud over kanten af scenen. Stor TAK til Jer alle 4.


Som hjælper var det en helt særlig glæde at gå rundt ved bordene og servicere de mange glade beboere, ansatte og de mange unge vikarer fra boenhederne. Som gammel forældre var det en helt særlig fornøjelse at snakke lidt med de mange unge mennesker, som trofast sad hos beboerne ved bordene og hjalp dem med spisning. Det var tydeligt, at de unge mennesker virkelig nød, at være med og hjælpe vores beboere. Stor ros til Jer!


Vi var næsten helt høje, da vi kom hjem. Så Jette og jeg siger rigtig mange tak, fordi vi måtte være med og hjælpe til. Det er ingen overdrivelse, når vi siger, at det var en helt særlig oplevelse.


Tak til alle ansatte og frivillige, som gjorde festen mulig og de, som ledsagede vores beboer under festen.


Kærlige hilsner til alle på Sølund

Jette og Leif Johannsen

Forældre til Thomas i Hus40


IMG_6440
IMG_6441
IMG_6474
IMG_6442
IMG_6444
IMG_6445
IMG_6452
IMG_6453
IMG_6454
IMG_6443
IMG_6446
IMG_6447
IMG_6450
IMG_6451a
IMG_6458
IMG_6461 (1)
IMG_6471
IMG_6479
IMG_6481
IMG_6448
IMG_6457
IMG_6460
IMG_6461a
IMG_6462
IMG_6463
IMG_6464
IMG_6459
IMG_6466
IMG_6467

Mødereferat fra Pårørendeforeningen

26.10.22/LJ


Pårørendeforeningen afholdt ordinært bestyrelsesmøde den 12.10.22, hvor vi den første time havde besøg af 2 byrådsmedlemmer fra Social- og Sunhedsudvalget.


Den første time havde vi fornøjelsen at have besøg af Sebastion Støckler (V) og Jesper Arbo Frederiksen (A), som vi havde inviteret. Det er planen, at vi ses nogle gange i løbet af året. Ideen er bl.a. at give dem relevante informationer om vores tanker og udfordringer på Sølund, og få relevant orientering fra dem. Vi drøftede bl.a. de voldsomme besparelser, som Sølund har været udsat for igennem mange år. Endvidere drøftede vi også vores bekymringer for, at kommunen bevarer stor fokus på en givende og udviklende diversitet i sammensætningen af vores beboere fremover.


Bestyrelsen mener, at ledelsens kommunikationen og information om hverdagen på Sølund herunder også de udfordringer, som ledelsen og boenhederne slås med er utilstrækkelige. I modsætning til tidligere år er AC helt stoppet med at sende informationer om vores beboeres aktiviteter og oplevelser. I "gamle dage" blev der endda jævnligt udsendt en avis, som var en fornøjelse af læse. Problemet vil blive drøftet med Landsbyleder Anne-Marie Kruse meget snart.


 Har du spørgsmål eller kommentarer til referatet eller andre emner, er du mere end velkommen til at sende os en mail på: pf@pf-solund.dk


Læs hele referatet - her


Skuffende og tandløst valgmøde på Sølund

24.10.22/LJ


To bestyrelsesmedlemmer fra Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund (Margit Graves Ponsaing og Leif Johannsen) overværede LEV's valgmøde på Sølund mandag, den 24. oktober 2022


At mødet ikke imponerede nogen af dem, kan du læse her:


Margit Ponsaings referat læses HER


Leif Johannsens referat læses HER


IMG_1992
IMG_1993
IMG_1991
IMG_1990

Valgmøde på Sølund

10.10.22/LJ


LEV inviterer til valgmøde den 24. oktober kl. 19.00 i festsalen på Sølund

Landsbyleder Anne-Marie Kruse indleder mødet og fortæller lidt om Sølund


Husk tilmelding med navn og antal, som sendes til khne@lev.dk senest den 22. oktober. 

OBS: du kan samtidigt skrive dine spørgsmål til politikerne i mailen.


"Det er et "omvendt" valgmøde, hvor politikerne får lejlighed til at stille spørgsmål til borgere og pårørende, videnspersoner, og mennesker med en interessepolitisk tilgang omkring behov hos mennesker med kognitive udfordringer. Et konstruktivt samarbejde mellem viden og beslutningstagere er vejen frem."


Læs hele programmet - HER

Fælles pårørendemøde på Sølund

09.10.22/LJ


TEMA: DEN PÆDAGOGISKE INDSATS

Den 3. november kl. 18.00 til 21.00 i Sølunds festsale


Pårørendeforeningen og Landsbyen Sølund inviterer alle pårørende til en temaaften, som giver Jer indblik i Sølunds fundament og den konkrete faglige indsats i boenhederne.


Tilmelding sker til Aase Lorenzen på aaslor347@gmail.com eller SMS til 4044 4682 senest den 21. oktober. På mødet serveres et let traktement og tilmelding er derfor bindende.


På gensyn til en hyggelig aften


Læs hele programmet - HER


September 2022

Tag selv din medicin Frands Fischer

12.09.22/LJ

Kilde: Uge-Bladet Skanderborg

Vores handicappede på Sølund har igennem 12 år afleveret mere en 200 millioner kroner i pengekasserne hos Skanderborg kommune og køberkommuner.

Men borgmester Frands Fischer afviser, at Skanderborg Kommune selv kan.!!!!


Læs artiklen ved at klikke på fotoet.

 

August 2022

Læs denne utroligt interessante artikel om et lægehus, som har ansvaret for 72 handicappede på et bosted.

28.08.22/LJ

Kilde: Ugeskriftet for læger

Læs om lægernes positive oplevelser og udfordringer, men også dilemaer, når de besøger og behandler de handicappede på bostedet.

Ariklen giver et godt indblik i lægernes daglige arbejde på bostedet. Som pårørende får man en godt indtryk af, hvordan det må være for vores 2 læger (Johanne og Karen) på Sølund, at arbejde som læger med ansvar for vores handicappede på Sølund. Vi skal også tænke på, at den "luksus" gælder ikke for alle handicappede. Så lad og prise os lykkelige for, at vi har den gode lægebehandling "lige ved døren" på Sølund.

Artiklen er relativ lang, men gør dig selv den tjeneste, at give dig tid til at læse hele artiklen.


Læs hele artiklen - HER

 

Sølund flytter beboere under Smuk-festen

22.08.22/LJ

Kilde: Skanderborg Liv

De markant anderledes rammer omkring beboernes liv under Smukfest betyder, at nogle beboere i større eller mindre grad må flyttes væk under festivalen.


Sølund har et godt samarbejde med Smukfest, som fuldt ud kompenserer Sølunds udgifter, når nogle beboere må flyttes under festivallen, eller må tage på nogle éndagsture til f.eks. LEGOLAND eller andre steder.


Læs hele artiklen - her

Referat fra Pårørendeforeningens bestyrelsesmøde den 16. august 2022

18.08.22/LJ


Pårørendeforeningen afholdt igår bestyrelsesmøde for at konstituere sig.


Pårørendeforeningen afholdt sit første bestyrelsesmøde efter generalforsamlingen i maj måned.


Vi bød velkommen til Solvej Olesen, som blev valgt ind i bestyrelsen på generalforsamlingen i maj måned. Solvej bor i Sønderborg og er mor til Jørgen i Hus12. Vi glæder os til samarbejdet med Solvej.


Vi vil fremover publicere referater på vores hjemmeside fra Pårørendeforenigens bestyrelses-møder og andre møder i Pårørendeforeningen.


I forbindelse med vores bestyrelsesmøder, holder vi ofte et formøde med Landsbyleder Anne-Marie Kruse, som er så venlig at mødes med os. Her har vi så mulighed for at stille spørgsmål omkring hverdagen og andet på Sølund, og Anne-Marie giver os samtidigt en opdatering om forskellige forhold på Sølund. Disse informationer vil naturligvis også blive bragt her på hjemmesiden. Anne-Marie Kruse deltog ikke i dette møde.


Vi håber, at du vil læse referaterne med interesse, og hvis du måtte have spørgsmål, er du velkommen til at sende os en mail på: pf@pf-solund.dk


Hent hele referatet fra bestyrelsesmødet - her


Sødisbakke Festival 2022

11.08.22/LJ


Efter 2 års pause pga. Corona er Sødisbakke Festival tilbage. Festivallen afholdes kun 1 dag, nemlig onsdag den 7. september. Start klokken 09.00 og afslutning klokken 17.00.

OBS: AL BETALING SKER UDELUKKENDE MED MOBILEPAY!


For yderligere information og køb af billetter - gå til Sødisbakkes hjemmeside - HER


Juni 2022

Lasse Mortensen; "De frillige svigtede. De ved fand'me ikke, hvad de går glip af!

14.06.22/LJ

Kilde: Uge-Bladet Skanderborg

Vejret drillede med regn. Mange gæster udeblev. De unge frillige svigtede. Det bliver nok et underskud, når kassen gøres op. MEN... de handicappede fik en rigtig god fest, og det er det, det hele handler om.


Læs hele artiklen - HER

 

Sølunds Musik-festival 2022

11.06.22/LJ

Kilde: Jyllands-Posten og Ugebladet Skanderborg

Selvom vejret drillede lidt, blev Sølund Musikfestival i år et brag af en fest for de vores beboere, ansatte og tusindevis af andre!

Hvor var det dejligt at vores beboere og handicappede fra andre bosteder kunne komme til fest og møde venner efter en lang Corona-pause. Og musikken var som sædvanligt ikke mindre end fantastisk.

Alle indslag om festen blev vist på vores Facebook side. Indslagene bl.a. hentet hos Ugebladet Skanderborg. Og her vil jeg da også lige vise nogle flere fotos fra de 3 dages fest.

Pårørendeforeningen sender en stor tak til Lasse og alle frivillige og ikke mindst til sponsorer, som af det store hjerte har doneret penge til Sølund Musik Festival. Uden de frivillige ingen festivaller. Tankevækkende og en ekstra stor tak for det.


Har du lyst til at besøge vores Facebook, og se mere om Sølund Musik Festival - tryk HER

IMG_1871
IMG_1886
IMG_1875
IMG_1878
IMG_1881
IMG_1883
IMG_1877
IMG_1885
IMG_1880
IMG_1882
IMG_1874

Thomas træner

Hus40

Thomas træner

med Lene fys

i Sølunds motionsrum

Thomas' trænings ribbe

Hus40

Thomas' træner i ribbe 

hjemme

Kørestol og fysisk træning

01.06.22/LJ


At være kørestolsbruger er gift for kroppen. Det var vi klar over fra den første dag for mange år siden, da Thomas til sidst måtte bruge kørestol pga. Spastisk Cerebral Parese. 


Siden den dag har Thomas fået ugentligt styrketræning i redskaber i motionsrummet på Sølund og afspændingsøvelser med fysioterapeut, gåture med en May-Walker og ture på gåben sammen med mig, når Thomas er hjemme. I Hus40 sørger personalet for daglige træningsøvelser. Det samme herhjemme, når Thomas er hjemme.  


I lang tid funderede jeg over, hvordan træningen i Hus40 og herhjemme kunne udføres i mere faste rammer og gøres mere effektivt med puls- og styrketræning i korte intervaller i løbet af dagen og, som Thomas delvist kunne udføre selv. 


Thomas har stadigvæk sin begrænsede gangfunktion i behold (kan sagtens gå en kilometers penge), men Thomas har en dårlig balance, så Thomas’ muligheder for at udføre forskellige træningsøvelser uden støtte var begrænsede. Øvelser på en fitness-måtte er heller ikke rigtig en mulighed. 


En dag slog det mig, at måske en ribbe kunne være svaret. Ribben kunne så være det faste sted for daglige træningsøvelser, og en ribbe var god at holde fast i, og Thomas kunne således selv træne oprejst. Så jeg gik igang med at finde egnede øvelser, som kunne udføres i ribbe med de begrænsninger, som gælder for Thomas. 


Jeg fandt omsider nogle øvelser, som jeg snakkede med Thomas’ fysioterapeut om, kunne være egnede til Thomas. I december 2019 købte jeg så en ribbe hos Harald Nyborg for 550 kr., som jeg monterede på Thomas’ værelse hjemme hos os. 

Thomas er meget hjemme, så de næste par måneder kørte vi programmet igennem, når han var hjemme i weekender, og snart fik vi indkørt det rigtige program, som passede til Thomas. En vigtig ting er, at Thomas under træningen i ribben kan står på sine ben!


Ribben skulle snart vise sig, at være en ekstra rigtig god idé! For i marts 2020 lukkede Sølund og Hus40 nemlig pga. Corona, og efter 14 dage i isolation tog vi Thomas hjem, og Thomas vendte  først tilbage 2 1/2 måned senere. Så i de måneder kunne vi køre næsten fuld træning med Thomas i ribben, elastikøvelser, boldkast og ture på gåben. 


Læs resten af artiklen her


Mange hilsner

Leif Johannsen

Far til Thomas Hus40


Maj 2022

Solskinskoncert den 5. juni kl. 12.30 i teltet på Sølunds Musik-festival's festplads

09.05.22/LJ

En skæddersyet klassisk koncert med fællessang, klassiske duetter og udpluk af kendte arier bliver serveret.

Arrangørerne håber at se mange beboere, ledsagere og pårørende på denne Grundlovsdag. DER ER GRATIS ADGANG..!!


Tilmelding senest den 17.maj til jakob.krogh@skanderborg.dk

 

Formandens beretning

Regnskabet 2021

Referat

Pårørendeforeningen har afholdt generalforsamling

04.05.22/LJ

Generalforsamlingen blev afholdt i festsalen på Sølund. I år havde vi besøg af Landsbylederen Anne-Marie Kruse, som fortalte om livet i Landsbyen Sølund.


Som noget nyt startede vi med spisning kl. 18.00. Køkkenet havde lavet en lækker buffet med tapasretter. Der var enighed om, at det var en god start på mødet. Stor tak til køkkenet!


Besøg af Landsbylederen

Anne-Marie Kruse holdt et interessant indlæg om, hvad der foregår i Landsbyen Sølund. Temaerne var bl.a. beboernes trivsel, arbejdsmiljøet, rekruttering af personale og analyse af bygninger. (Se nærmere i referatet).


Formandens beretning

Formanden Margit Ponsaing gennemgik sin beregning om bestyrelsens arbejde igennem 2021. (Se formandens beregning)


Regnskabet for 2021

Kassereren gennemgik regnskabet. Kontingent indtægterne ligger på et nogenlunde éns niveau, og der er ca. 50 medlemmer, som betaler kontingent. 2 medlemmer har indbetalt ekstra på henholdsvis 1.000 kr. og 2.000 kr. Det siger vi mange tak for.


Generalforsamlingenss øvrige punkter

Læs om de øvrige punkter på generalforsamlingen i referatet.

 

IMG_5151
IMG_5150
IMG_5149
IMG_5148
IMG_5146

April 2022

Fond donerer 85.000 kr. til 16 beboere på Sølund, så de kan komme på en tiltrængt kort ferie eller udflugt

29.04.22/LJ

Oven på Corona-restriktioner i næsten et par år var antallet af ansøgninger om midler til at holde en kort ferie for beboere med ledsagelse af ansat ekstra stor.


Det generelle kendskab til Fonden "Anne Marie Sørensen, født Larsens, legat til fordel for "glemte børn" på Sølund er næppe særligt udbredt.


Men hvert år modtager alle boenhederne på Sølund opfordring til at indsende ansøgning om midler, så beboere kan komme væk fra Sølund og nyde et ophold på 2-3 dage i et feriecenter eller andet sammen med f.eks. sin kontaktperson.


I år blev der modtaget 16 ansøgninger, som alle fik deres ønsker opfyldt. Det var typisk ophold på Slette Strand, sommerhus, Lalandia og andre steder. At der i år var så mange ansøgninger skal nok tilskrives Corona og de mange resriktioner, beboere og ansatte har lidt under?


Bestyrelsen udgør jfr. fundatsen den til enhver tid værende Landsbyleder på Sølund samt formand og kasserer i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund.


Der blev afholdt bestyrelsesmøde igår den 28. april 2022, og det er altid en fornøjelse at kunne imødekomme de modtagne ansøgere, som i år var ekstraordinært mange.


Marts 2022

LEV inviterer til temaaften på Hotel Skanderborghus den 20. april kl. 18.00

28.03.22/LJ

Temaet er STYRK BORGEREN I MØDET MED SYSTEMET. Der bliver en aften med masser af relevante informationer om f.eks. lovgivning, og svar på dine spørgsmål, som klæ'r dig på til mødet med det offentlige.


Konsulent Søren Møller Petersen vil øse af sin erfaring og viden, og vil besvare spørgsmål. Gerne spørsmål, som du tumler med, og gerne vil have forslag til løsninger på.

Søren har 40 års erfaring i rådgivning indenfor social, handicap og beskæftigelsesområdet.


Se programmet HER

Ny præst tiltræder i Landsbyen Sølund

28.03.22/LJ

Nyansat præst i Skanderborg Sogn skal også fungere som præst på Sølund


Jacob W. Storgaard-Christensen, som kommer fra en stilling som sognepræst i Nørre Felding ved Holstebro, skal som en del af sin ansættelse desuden være sognepræst i Landsbyen Sølund, og han ser frem til begge dele.

(Kilde: Ugebladet Skanderborg)


Klik for stort foto.


Vi holder generalforsamling i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

17.03.22/LJ

Generalforsamlingen afholdes tirsdag, den 3. maj kl. 18.00 i kantinen ved festsalen.

TILMELDINGSFRIST: 26. april!


Vi inviterer hermed alle pårørende og værger til at være med til at holde en god generalforsamling, hvor vi også kan få en god debat og mange spørgsmål om vores beboeres hverdag i Landsbyen Sølund.


Landsbylederen kommer og fortæller om hverdagen i Landsbyen Sølund. Så kom og lyt til Anne-Marie Kruse, som vil fortæller om de aktuelle forhold i landsbyen.


Klik på fotoet heroverfor og læs nærmere om programmet og tilmeld dig.

Fra 100 til 5 ansøgere. Usædvanligt stillingsopslag har tiltrukket Mathias.

14.03.22LJ

Mangel på kvalificeret arbejdskraft får landets største bosted til at oprette en praksisuddannelse for socialpædagoger. Det første hold begyndte i februar.


En rigtig god artikel fra Politiken om socialpædagog Mathias' hverdag i Hus 12, hvor han er startet på sit nye job samtidigt med 3 andre socialpædagoger.


De skal gennem et 4 måneders specialiseringsforløb. Halvdelen af tiden foregår i praktik, mens resten af timerne er ligeligt fordelt mellem undervisning og et fagligt netværk med sparring.


Dobbeltklik på artiklen for stort format...


Landsbyen Sølund er med til at skræddersy ny uddannelse

08.03.22LJ

"Vi skal sikre, at vore kolleger har de rette kompetencer for at løse de højt specialiserede opgaver,  som vi har her på Sølund, og skabe et godt liv for alle Sølunds beboere" - siger Anne-Marie Kruse.


Landsbyen Sølund skal tiltrække medarbejdere med særlig viden og særlig lyst til at arbejde på socialområdet fordi køberkommunerne efterspørger mere og mere specialiserede pladser til deres handicappede.


Da der ikke er tilstrækkeligt uddannede pædagoger med denne specialviden, har kommuner (bl.a. Skanderborg Kommune), regionen, VIA, Socialpædagogerne og andre aktører udviklet en specialiseret merit-pædagoguddannelse, som skal styrke kompetencerne og sikre flere faguddannet personale.


Dobbeltklik på artikleerne for stort format...


Februar 2022

Ophævelse af Corona retningslinjer på Sølund

23.02.22/LJ

Landsbylederen udsender mail, hvor de aktuelle retningslinjer for Corona-restriktioner ophæves.


Dobbeltklik på mailen for stort format...


Nyt betalingssystem (First Card) indføres på Sølund, og erstatter beboernes egne debetkort, når ansatte fremover foretager indkøb, eller hæver kontanter for beboerne.

Idag var det pårørende og værger fra boenhederne 18, 40 og 42, som havde fornøjelsen at få præsenteret den praktiske anvendelse af det nye betalingskort; "First Card".

22.02.22/LJ


"First Card" har kørt som pilotprojekt i Boenhederne 2 og 12, som har været en positiv oplevelse for alle ansatte, beboere og pårørende. Det var ihverfald det, som boenhedsleder Flemming fra hus 12 gav udtryk for.


I modsætning til idag, hvor de ansatte skal holde styr på alle beboeres egne og personlige debet-kort med forskellige password, som skal bruge til betaling for alt - lige fra en sodavand til anskaffelse af tøj og andre fornødenheder samt hævning af kontanter, så udstyres alle ansatte (og vikarer med min. 15 timer) fremover med et personligt First Card betalingskort. Med det i hånden kan den ansatte nu betale for køb eller hæve kontanter på vegne af alle beboere i husene. Beboernes egne debet-kort udgår derfor og makuleres.


Det vil sige, at det bliver mere enkelt, ensartet og driftssikkert af varetage beboernes økonomi på Sølund - nemlig med ét og samme system i alle boenheder. Baggrunden for det nye system er primært, at det gamle system ikke overholder gældende lovgivning, og er påtalt af social tilsyn. At det nye system så oven i købet er til stor fordel for allesammen, er jo kun fint.


Med "First Card" betalingskort til hver ansat og en app på de ansattes telefoner havner alle beboernes køb (via økonomiafdelingen) som en opkrævning på beboernes PBS Betalingsservice med specifikation af de enkelte køb - sammen med beboerens husleje, kost og servicepakke iøvrigt, sådan som det fungerer idag. Hvis der ønskes tilsendt bilag på køb, kan det rekvireres.


På mødet var der bl.a. spørgsmål til, om kontante lommepenge i pungen vil ophøre. Dette er ikke tilfældet. Tværtimod vil kontante lommepenge fortsætte, som det sker idag, når man f.eks. tager på café, festival eller hyggetur i byen. Blot vil der ikke blive udleveret kvittering for kontante betalinger. Iøvrigt har man erfaret, at betaling med First Card kun bør ske for køb på minimum 50 kr., da Kommunen, som er driftsansvarlig, betaler et gebyr pr. betaling.


Snart har alle pårørende fået præsenteret "First Card", og nu kommer turen til de ansatte, og fra den 1. marts er "First Card" udrullet og kørende i alle boenhederne. Gebyret for deltagelse opkræves dog først fra og med den 1. juni.


Man kan deltage med "begrænset service" for 40 kr./måned, som kun omfatter deltagelse i diverse fælleskøb for beboerne og små kontante indkøb i hverdagen. Dvs. at her er det værgen, der står for alle indkøb og udlevering af kontante lommepenge til boenheden. Med "fuld service" for 95 kr./måned hjælper ansatte også med størstedelen af alle indkøb jfr. indgået aftale.


Der udsendes link på mail, hvor man kan vælge mellem de to servicepakker. 


Se de 2 informationsbrochurer overfor, som administrationen har udsendt til alle pårørende.


IMG_4859
IMG_4853
IMG_4855
IMG_4858
IMG_4854

Sundheds- og Omsorgsudvalget roser personalet for håndtering af Coronasituationen på plejehjem og bosteder

15.02.22/LJ

Takken kommer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget, som på sit seneste møde fik en status på situationen med Covid-19, og som efterfølgende formulerede en tak, som direktør Lone Rasmussen, Skanderborg Kommune, har bedt områdets kontraktholdere sende videre.

Dobbeltklik på artikel for stort format...


De aktuelle Corona-restriktioner vil gælde indtil den 20. februar 2022

Landsbylederen har just udsendt mail om forlængelse af de aktuelle restriktioner for Corona i Landsbyen Sølund.

14.02.22/LJ

Dobbeltklik på mailen...


Januar 2022

TV2ØSTJYLLAND

Nyhedsudsendelse sendt

onsdag den 2. februar

MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT..!

Landsbyen Sølund må selv uddanne og opkvalificere medarbejdere

Sølund mangler specialiserede ansatte, og har derfor været nødt til at tage sagen i egen hånd...

03.02.22/LJ


En rigtig interessant nyhedsudsendelse, som fortæller om Sølunds initiativ, som er nødsaget af mangel på kvalificerede ansatte, en mangelfuld pædagoguddannelse, fagforeningsmand som efterlyser en opdatering af pædagoguddannelsen, politiker som giver en "sludder for en sladder", og ikke mindst - hvem skal betale Sølunds udgifter til opkvalificering af ansatte?Klik henholdsvis på "skærmen" for at se nyhedsudsendelsen og på artiklen for at læse og se interview.Festivalleder jubler: "Svært at få armene ned!"

Der bliver en Sølund Musikfestival til sommer. Det slår festivallederen fast, efter regeringens genåbning af landet.

01.02.22/LJ


Klik på artiklen og læs artiklen

December 2021

Video-julehilsen fra Landsbyleder Anne-Marie Kruse til alle pårørende og værger

En skøn videojulehilsen fra landsbylederen fra den flotte julestue ved Hus 18 på Sølund

20.12.21/LJ


Tryk på foto for at afspille videoen...

Sølund tilbyder alle ansatte og besøgende pårørende selvtest for Corona.

Landsbylederen har udsendt mail med Skanderborg Kommunes anbefalinger og retningslinier for brug af selvtest. Selvtest udleveres af boenhederne.

20.10.21/LJ


"Selvtest er et supplement, som vi kan anvende og kan altså IKKE erstatte test til coronapas, PCR-test ved smitteudbrug, nærkontakt eller ved symptomer. Dette gør sig gældende for både medarbejdere og pårørende."


Læs hele mailen - HER

Pårørendeforeningen sender julekort til alle ansatte på Sølund

Pårørendeforeningen siger tusinde tak for den store indsat, alle ansatte på Sølund har præsteret.

20.10.21/LJ


Klik på fotoet for et stort format...

Landsbyen Sølund er i julestemning, og mange boenheder har fået julepyntet frem  

En køretur gennem Sølunds område en december aften, giver en god julestemning og godt humør. Se videoen og tag med på en tur rundt på Sølunds område.

13.12.21/LJ


Som sidste år er det Hus18 som ultimativt løber af med sejren. De gør da noget ved det; en flot julestue og en flot udsmykning af huset.


Også stor ros til alle andre boenheder for den flotte udsmykning..!


Se videoen overfor.

Pårørendeforeningen uddeler juleslik

Traditionen tro blev der igen i denne jul uddelt slik til beboerne i alle boenheder på Sølund.

Vi siger stor tak til SUPER BRUGSEN i Skanderborg for pakning af juleslik, og ikke mindst for den flotte donation i forbindelse med købet.

13.12.21/LJ


(Klik på fotos for stort format)


Søndag den 12.12. havde nogle af vi pårørende trukket nissetøjet på for, på de pårørendes vegne, at uddele det traditionelle juleslik til beboerne.


På grund af Corona-situationen var det ikke muligt for os at komme på besøg hos beboerne. Derfor havde vi i lighed med sidste år taget opstilling i gangen ind til festsalen mellem kl. 13 og 15. Dette tidspunkt blev valgt, da vi mente, at de fleste så ville have mulighed for at gå en lille tur med beboerne inden ”vagtskiftet” i husene.


Det var der heldigvis også en del personale, der trods det lidt kedelige julevejr havde benyttet sig af og kom forbi med de fleste af de beboere, som havde lyst til en lille gåtur efter frokost.


I nogle boenheder soves der dog middagssøvn på det tidspunkt, men da var personalet venlig at hente forsyningen, ligesom også nogle huse tog med til nabohuset. Nogle beboere kom også forbi uddelingsstedet sammen med mor eller far.


Det er altid hyggeligt at få en sludder med beboere, pårørende og personale. Personale og beboere fra Bavnebjerg, som jo i snart to år har været en del af Landsbyen Sølund, så vi desværre ikke noget til ved uddelingen, men da vi efter endt arbejde ved festsalen kørte ud til Bavnebjerg med forsyninger, blev vi venligt modtaget.


Vi siger stor tak til SuperBRUGSEN i Skanderborg for pakning af juleslikket og ikke mindst for den flotte donation i forbindelse med købet.


Margit Graves Ponsaing

Pårørendeforeningens bestyrelse

Krav om brug af mundbind for besøgende og ansatte (gen)-indføres på Sølund.

Landsbylederen udsendte idag mail til pårørende og værger om Skanderborg Kommunes krav om brug af mundbind på Sølund. Vedlagte brev fra chefen for Sundhed, Omsorg og Handicap beskriver omfanget nærmere.

07.12.21/LJ


(Klik på brevet overfor for stort læseformat)


Krav om brug af mundbind gælder både for besøgende og ansatte

Desværre skal alle besøgende igen til at bruge mundbind, når I besøger boenhederne på Sølund. Mundbind skal bæres på fællesarealer, men ikke i beboerens lejlighed. Endnu mere trist er det, at krav om brug af mundbind (naturligvis) også gælder de ansatte. Vi ved jo, hvor udfordrende det er, at skulle bære mundbind eller visir under arbejdet i boenhederne. Bekendtgørelsen gælder fra igår mandag og indtil den 10.12.21, hvor den skal fornyes, men med de smittetal vi oplever i øjeblikket, vil kravet vel blive forlænget.


Pressemeddelelse fra Socialministeriet varslede allerede torsdag i sidste uge en genindførelse af mundbind for besøgende og ansatte.

Krav om brug af mundbind kommer ikke som nogen overraskelse. Allerede i torsdags (sidste uge) udsendtes pressemeddelelse fra Socialministeriet om, at genindførelse af mundbind for besøgende og ansatte ville blive genindført


Skanderborg Kommunes regler for Coronapas er nu udsendt...

Landsbylederen udsendte idag mail til pårørende og værger om Skanderborg Kommunes regler for coronapas. Der er også vedlagt brev fra chefen for Ældre og Handicap

02.12.21/LJ


(Klik på mail og brev overfor for stort læseformat)


CORONAPAS (Pårørende og værger mv):


Ved besøg skal coronapas fremvises såfremt dette kræves (stikprøver). Der gælder få undtagelser. Reglerne gælder allerede, da loven trådte i kraft den 29.11.21. Bekendtgørelsen gælder i første omgang til den 10.12.21.


CORONAPAS (Ansatte):


Ansatte skal fremvise coronapas såfremt dette kræves (stikprøver). Reglen træder i kraft fra den 07.12.21.


MUNDBIND:


Der er ikke krav om at bruge mundbind på f.eks. bosteder. Dette gælder både for pårørende og ansatte.


Kommunalt ansatte i Skanderborg skal nu vise coronapas

Økonomiudvalget har besluttet at Coronapas skal vises, når kommunalt ansatte møder på jobbet

01.12.21/LJ


Det bliver op til ledelsen lokalt at finde gode løsninger på det. Men der er krav om, at det bliver gjort, og at det ikke kun er som enkelte stikprøver, fortæller kommunaldirektøren.


Kilde: Uge-Bladet Skanderborg.


Klik på artiklen for større læseformat...

Børnehavebørnene var sammen med Sølunds beboere

Børnehavebørn og beboere på Sølund hyggede sig, da det store juletræ blev tændt i sidste uge

01.12.21/LJ


"The Mumes" spillede julemusik, da børn fra "Dyrehaven", beboere fra Sølund og personale hyggede sig med Juleboller, cacao og kaffe mens lysene blev tændt pådet store juletræ.


Kilde: Uge-Bladet Skanderborg.


Klik på artiklen for større læseformat...

November 2021

Aftenfoto af "juletræet" ved Hus1

Så fik jeg taget et aftenfoto af "træet". Det er dæleme flot..!

29.10.21/LJ


I går var jeg på Sølund, og kunne straks se "træet", da jeg drejede ind på Sølunds område. Det står på toppen, og kan ses på lang afstand.


Jo, jeg synes, at træet står og skaber en god stemning. Det var heldigt, at det blev en flerfarvet udgave istedet for blot ét med klart lys.


Klik på fotoet, og få et stort foto...  HER

Den rullende butik er tilbage på Sølund

Skanderborg AC's butik på Adelgade er proppet ind i en rullende butik, som nu er parkeret ved Pavillon 4. Her kan købes alt (næsten)

29.10.21/LJ


Hvis I står og mangler forskellige juleting og andet, er der ikke langt til butikken. Den står nemlig ved Skanderborg AC (Pavillon 4). Mange ting af god kvalitet, som er lavet af beboerne selv, kan købes. Så slå vejen forbi, og støt Sølunds beboeres kreative arbejde.


Jeg var forbi i søndags, og tog et par fotos af det rullende vidunder!


Klik på artiklen for stort format..

39C53FD5-07FF-4AE6-8533-69A744F1EBE7_1_105_c
IMG_4488
IMG_4489
IMG_4490
IMG_4491

Lyskæde monteret på flagstang, som står ved siden af Boenhed 2

Pårørendeforeningen har i år valgt at montere en multifarvet lyskæde på flagstangen ved Boenhed 2. Som altid er det teknisk afdeling, som træder til og får det hele til at fungere. Stor tak til elektriker Anders fra teknisk afdeling.

26.11.21/LJ


Vi håber, at alle vil synes at den multifarvede oplyste flagstang vil bidrage til den gode stemning, når I bevæger Jer rundt på Sølund. Den kan jo ses på god afstand.


Følg Anders' arbejde på videoen og se, hvor hurtigt han arbejder...!! 😜


Sidste år rejste vi en 6 meter oppustelig julemand, som til sidst måtte lade livet. Han kunne desværre ikke reddes. Ligeså gik det for det oppustelige juletræ på 5 meter. MEN... vi har fået et nyt træ fra leverandøren, og det rejses eller nærmere pustes op ved Aktivitetscaféen i løbet af næste uge. (Det er igen Anders fra Teknisk Afdeling, som skal på banen - tusind tak for det - også).


OPFORDRING: Tag nogle aftens-selfies sammen med flagstangen og send foto til pf@pf-solund.dk eller på 2565 8000. Så vil jeg vise dem på hjemmesiden i løbet af december måned.

Fælles Pårørendemøde på Sølund

Den 9. november var der indbudt til Fælles Pårørendemøde i festsalen på Sølund. Pårørendeforeningen var med-arrangør af mødet om sundhed på Sølund. Over 50 pårørende havde fundet vejen, så salen var godt fyldt op med interesserede klar til at lytte til gode indlæg om sundhed for vores beboere.


Der var også tænkt på forplejning, så alle kunne indledningsvist få sig en lækker sandwich, så tankerne kunne koncentreres omkring de gode og relevante informationer i løbet af aftenen.


I pausen blev der serveret æblekage og kaffe. Så det var en vellykket aften, kunne man tolke ud fra det afsluttende bifald, inden alle rejste sig og kørte hjem.

14.11.21/LJ


Du kan læse aftenens program til venstre ved at klikke på billedet.

Du finder video af de enkelte indlægsholdere nedenfor. Desværre er de efterfølgende spørgsmål vanskelige at høre, men jeg har valgt ikke at klippe dem fra. Jeg satser på, at indlægsholdernes svar giver mening. Flere indlægsholdere står relativt langt fra kameraet, så jeg vil anbefale, at du tager nogle høretelefoner på, så du tydeligt kan høre indlæggene.

Jeg vil også anbefale, at du giver dig tid til at lytte til de forskellige indlæg. Jeg synes, at man får et rigtigt godt indblik i, hvad der foregår på Sølund i relation til de respektive emner, som indlægsholderne fortæller om.

God fornøjelse..!!

1. Agnes Winther byder velkommen til de pårørende åbner Pårørendemødet.

3. Vice-landsbyleder Elin Daugaard præsenterer og orienterer om Sølunds styregruppe for sundhed.

5. Psykiater Troels Gram Bruun præsenterer og orienterer om det psykiatriske samarbejde og arbejdet med vores beboere på Sølund.

7. Sygeplejerske Christina Høy Olrik er teamleder for sygeplejen i Distrikt Øst Skanderborg og sygeplejen på Sølund. Hun fortæller om sygeplejerskernes arbejde på Sølund.

2. Landsbyleder Anne-Marie Kruse indleder med oplæg om Sølunds sundhedsmæssige organisering.

4. Lægerne Johanne Hauge Laursen og Karen Charlotte Sørensen fortæller om hverdagen som læger for vores beboere på Sølund.

6. Fysioterapeut Lene Birk Nielsen præsenterer og orienterer om arbejdet med fysioterapi på Sølund.

8. Agnes Winther slutter aftenen af.

Udvikling af brugen af pavillon 2+3 på Sølund

Konkret anvendelse af de gamle pavilloner på Sølund er nu ved at tage sin praktiske begyndelse, og midlerne er afsat i kommunens budget.

02.11.21/LJ


Til byrådets møde den 27.10.21 viste sig en konkret begyndelse på den nye og praktiske anvendelse af nogle af de gamle pavilloner på Sølund.


Byrådet har allerede vedtaget midlerne i budgettet med 2 x 10 millioner kroner. Så finansieringen er på plads!


Det drejer sig blandt andet om flytning af Sundhedsgangen, ny café-faciliteter og fælles faciliteter til forskellige aktiviteter mv.


Spørgsmålet er så, hvor meget vil disse faciliteter komme vores beboere, ansatte og pårørende til gode?


Det skal vi da arbejde mest muligt for, at det kommer det mærkbart til!


Læs selv vedlagte rapport - her


OPDATERET DEN 04.11.21:

Læs også artikel i Uge-Bladet Skanderborg fra d. 04.11.21 - HER

Oktober 2021

Thomas' bosted har sparet 11 år i træk: "Nu må det være nok!"

Ansatte og pårørende til handicappede i Landsbyen Sølund i Skanderborg har fået nok af besparelser!

31.10.21/LJ


Hvis du ikke fik hørt radioudsendelsen i DR/P4 om besparelserne på Sølund, har du nu mulighed for at lytte med. DR har taget emnet op i forbindelse med 2 debatindlæg, som jeg har bragt i Uge-Bladet Skanderborg og Jylland-Posten om de urimelige besparelser, som Skanderborg Kommune har gennemført overfor Landsbyen Sølund. (Dem finder du i separate opslag nedenfor denne .


I radioudsendelsen deltager 2 byrådspolitikere:

Karen Schack Lindemann (S) og Anne Heeager (RV)


I den forbindelse kom der nogle spændende kommentarer om deres holdning og mulige forandringer(?)

Læs også artikel fra DR.DK


Artiklen indeholder kommentarer fra Leif Johannsen og fra socialpædagog og tillidsrepræsentant Helle Skriver.


To byrådsmedlemmer har også kommenteret radioudsendelsen:


Byrådsmedlem Karen Schack Lindemann (S)

siger bl.a.:

"... vi har fået skåret for hårdt ind til benet. Vi skal gøre noget mere."


Borgmesterkandidat Jens Szabo (V)

siger bl.a.:

"... det kommende byråd skal hæve budgettet" og "... vi er nødt til at give de nødvendige ressourcer."


Læs hele artiklen - her


GO' LYTTE- OG LÆSELYST..!!


Kærlig hilsen

Leif Johannsen

Far til Thomas i Hus40

Best.medlem Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund


Stop nedskæringer på Sølund

Vores politikere i Skanderborg fortæller, at Skanderborg er en rig kommune. De vil bruge milliarder på nye skoler og nye plejehjem o.s.v. Og det kan godt være, at det er fornuftigt, og det skal der også være penge til.

17.10.21/LJ


Men jeg synes, at Skanderborg er en fattig kommune, når man igennem 10 år ikke gør andet end at skære ned i vores handicappedes velfærd!


Læse artiklen fra Uge-Bladet Skanderborg - her


Invielse af den nye børnehave på Sølund

Trine Frengler fra Skanderborg Kommune klippede den røde snor

17.10.21/LJ


Fredag i sidste uge var der HURRA-råb og røde snore i metervis i bøgeskoven på Dyrehavevej i Skanderborg, da Børnehuset Dyrehaven og Bøgen blev indviet.


Læse artiklen fra Uge-Bladet Skanderborg - her


Valgmøde på Sølund med de lokale politikere, som stiller op til kommune- eller regionsvalg i Skanderborg

Temaet er Mennesker med udviklingshandicap, og er arrangeret af LEV i Favrskov og Skanderborg

12.10.21/LJ


Vores handicappede er en overset gruppe, når der skal uddeles bevillinger. Men de glemmes aldrig, når der skal gennemføres nedskæringer og besparelser.


Vi udsender på vegne af LEV invitation til pårørende og ansatte på Sølund, om at komme til møde med politikere, som stiller op til byrådet i Skanderborg og til Region Midt.


Det er en god lejlighed til at lytte til politikerne, men endnu vigtigere, at få mulighed for at stille dem nogle spørgsmål. Ikke mindst om de mange millioner; 65.000.000 Kr., som Sølunds budget er blevet beskåret med igennem de sidste 10 år.


Klik på invitationen overfor og læs programmet og meld dig til mødet.


Skanderborg Kommune svigter de handicappede!

I den pose penge, Landsbyen Sølund årligt skal drives for, mangler der i år 65.000.000 kr. Næste år skrumper posen endnu mere, og næste ligeså, og næste og næste...

05.10.21/LJ


Læs hele artiklen i Uge-Bladet Skanderborg ... HER

PS: Artiklen skrevet i forbindelse valg til kommune og region og alene udtryk for forfatterens  mening.


September 2021

Corona vaccinen har givet os hverdagen tilbage!

Beboere og ansatte på Sølund blev vaccinerede i foråret, og kunne omsider vende tilbage til en tryg og normal hverdag.

Vi er jo allesammen vaccinerede - eller er vi?

25.09.21/LJ


Vi husker allesammen den forfærdelige Corona-periode, hvor alle vores beboeres og ansattes hverdag på Sølund pludselig blev helt anderledes og utryg. Alle fælles aktiviteter blev lukket ned, og alle beboere måtte herefter leve deres hverdag hjemme i boenhederne. Fælles aktiviteter måtte nu udleves i boenheden, som de ansatte på dygtig vis fik arrangeret. Kort sagt; isolation fra omverdenen for at undgå smitte. 


Den tid har vi heldigvis lagt bag os, og vi lever nu så godt ... LÆS VIDERE


Sølund Festival omsider afholdt!

Fredag, den 3. september gik porten omsider op til en længe savnet festival, hvor vores handicappede på Sølund og fra andre bosteder kunne slå sig løs til en super dejlig musikunderholdning

05.09.21/LJ


Så indtraf dagen omsider, hvor Sølund Musikfestival kunne åbne op til en dejlig dag med musik og underholdning. Dagen var i fredags, den 3.september. Desværre kun én dag, men hvilken dag!


650 gæster havde forinden reddet sig en billet, da festivalen i år kun levned plads til 650 fordi Corona forhindrede planlægning af en “normal” festival. Så der var ikke den sædvanligt store festival, som vi alle elsker at være en del af. Men musikken var der, den gode stemning var der, og 650 glade gæster nød dagen, og kunne feste igennem fra åbningen klokken 11.00 til lukketid klokken 21.00.


Ingen tvivl om, at mange i lang tid har gået og glædet sig til, at Sølund Musikfestival omsider igen kunne åbne dørene, hvor man igen kunne møde venner og bekendte fra tidligere festivaler. 


Flere beboere i Hus40 og andre huse på Sølund havde også reddet sig en billet, og beboere og flere af vi pårørende fik en rigtig god dag sammen. 


Kandis åbnede ballet med deres kendte musiknumre, og deres friske kommentarer undervejs. De fik hurtigt skabt den ægte festivalstemning, hvor mange sang med på numrene med armene i vejret mens de svingede i takt til rytmerne. Det er altid dejligt at opleve Kandis spille på Sølund og f.eks. Sødisbakke. De forstår om nogen at inddrage vores handicappede med deres indbyrdes jokes i orkestret, og med stor begejstring bestiger flere handicappede ofte scenen og “hjælper til”. I fredags måtte Johnny Hansen derfor beklage, at det desværre ikke kunne lade sig gøre denne gang. 


Der var også rig mulighed for at få noget lækkert festivalmad og -drikke, så der var energi til at feste hele dagen. Det var i hvertfald tydeligt, at humøret var højt, og alle havde det brede smil på læberne, og snakke- og sangtøjet kørte lystigt. Og alle frivillige i boder og vagter ved indgangen var tydeligt i et godt festivalhumør. 


En times tid senere var det The Mumes, som tog over, og leverede en dejlig underholdning, som bestemt holdt den høje stemningen på et lige så højt niveau. Skønt at se de 4 musikere trykke den af med sprudlende energi. Særligt sangen om Volvo B18-210 med 2 sidespejle og 160 km ud af lige landevej blev leveret utroligt flot. 


Vi kunne desværre ikke blive og opleve Helmig Jam og L.I.G.A., men sidstnævnte har vi oplevet på Sødisbakke Festival med den energiske kvindelige trommeslager. Her kan man da tale om woman-power!


Vi har allesammen rigtig god grund til at sige tusinde tak til Lasse Mortensen og alle frivillige for den flotte festival. Den succes har Lasse fortjent. Han har i lang tid kæmpet og kæmpet imod Corona-restriktioner for at få festivalen op at stå. 


Tak Lasse og alle frivillige og tillykke med succesen!


Leif Johannsen

Far til Thomas i Hus40

Best.medlem af Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

IMG_3833
IMG_3854
IMG_3861
IMG_3867
IMG_3879
IMG_3888
IMG_3895
IMG_3906
IMG_3908
IMG_3915
IMG_3936
IMG_3964
IMG_3965
IMG_3968
IMG_3972
IMG_3977
IMG_3980
IMG_3981
IMG_3983
IMG_3989
IMG_3990
IMG_3843a
IMG_3828
IMG_3859
IMG_3843
IMG_3836
IMG_3826

Generalforsamling i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

Den 01.09.21 afholdtes generalforsamling. Læs nærmere om general-forsamlingens forløb i vedlagte referat.

05.09.21/LJ


Læs nærmere om generalforsamlingen her:

1. Formandens beregning

2. Revideret regnskab for 2020

3. Referat af generalforsamlingen

August 2021

Sommerfest i Boenhed40

Søndag den 29. august holdt 60 beboere, pårørende og ansatte en rigtig hyggelig sommerfest

30.08.21/LJ


Traditionen tro blev der inviteret til sommerfest i Boenhed40, som blev afholdt søndag, den 29. august. Pga. Corona blev sommerfesten jo aflyst sidste år ligesom alle andre fester på Sølund. 


Det store telt blev rejst lørdag dagen før af pårørende og ansatte. Da blæste der en jævn god vind og plusgraderne var ikke imponerende. Så det var heldigt, at vejret på festdagen viste sig fra sin lidt mildere side. Så vi havde vel solskin det halve af festen.


Der mødte 60 festglade pårørende og beboere og ansatte op, så der var en god stemning lige fra starten. Det er glædeligt, at også flere ansatte havde fundet vejen forbi, selvom de havde fri på festdagen. Og så er det dejligt at se, at vores unge mennesker blandt vikarerne sætter ekstra kulør og humør i samværet med vores beboere. Jo de er et stort aktiv i vores beboeres hverdag, og det er altid fornøjeligt at få en snak med dem, når man er i huset. 


Der blev grillet til den store guldmedalje, og alle fik meget snart fyldt deres tallerkener med lækker mad. Der blev også serveret hjemmelavede frikadeller, som ansatte flittigt havde lavet i forvejen i køkkenet. Senere blev der serveret kaffe og hjemmelavet kager, og hindbærsnitterne fandt hurtigst vej til kagetallerkenerne.  


Så personalet havde virkeligt gjort sig ekstra store anstrengelser med at arrangere dette års sommerfest. Stort tak skal I have allesammen. 


Der var også popcorn-maskine, så der blev rakt mange kræmmerhuse over disken fyldt med lækre sprøde og varme popcorn. Slushice-maskine var der også, så mange lagde også vejen forbi  så bægre kunne fyldes op. 


Og så var der også opstillet en “flødebolle-kastemaskine”, som vakte jubel blandt mange beboere og barnlige sjæle blandt pårørende og ansatte. Teknisk skulle der kastes en kartoffel gennem hullet, som så katapulterede en flødebolle, som skulle gribes meget skånsomt. Men flere gribere blev nu mere “pyntet” med hvidt skum, end glæden ved at nyde smagen. 


Musik var der også tænkt på. Så stam-musikeren Lene mødte op med sin harmonika, og underholdt med gode og spøjse sange, som de fleste kunne synge med på. Så stemningen fejlede bestemt ikke noget. 


Festen startede klokken 12.00, og stoppede omkring lidt før 16.00. Jo det var en god fest, er jeg sikker på, alle syntes, da de forlod Boenhed40.


Stor tak til alle ansatte, som gjorde sig store anstrengelser, for at gøre festen til en succes!


Leif Johannsen

Far til Thomas Hus40

Best.medlem Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund


IMG_3796
IMG_3783
IMG_3784
IMG_3786
IMG_3789
IMG_3791
IMG_1359
IMG_3798
IMG_3801
IMG_3805
IMG_3806
IMG_3808
IMG_3811